Proficiat vrijwilligers!

Aan allen die naar Lentekind komen proficiat, aan allen die nog niet naar Lentekind komen ook proficiat.
(Je bedenkt je waarschijnlijk wel)

Ik wil vrijwilliger worden!
wave shape

Wees welkom!

Beste vrijwilliger, je hebt de weg gevonden naar Lentekind.
Het enige wat je nu nog te wachten staat is informatie vergaren en je inschrijven voor een weekje topamusement.

about us
Hoe ziet een week Lentekind er uit voor een vrijwilliger?

Elke week rekenen wij op een 15-tal vrijwilligers die gedurende een week op lentekind verblijven en kinderen per speelgroep entertainen. Concreet houdt dit in dat je samen met 1 of 2 andere vrijwilligers deze week een specifieke groep van 10 à 20 kinderen binnen dezelfde leeftijdscategorie entertaint. Gedurende de dag zijn er veel momenten waar de kinderen ook ‘vrij’ mogen spelen, dan kan je ook eens met de andere kinderen spelen die niet per se in ‘jouw’ speelgroep zitten.

‘s Avonds bereid je samen met je medevrijwilligers van je groep de volgende dag voor: je knutselt dingen voor de volgende dag, je kan verkleedkleren zoeken in onze heuse verkleedkamer (jaja, wij hebben zoveel verkleedkleren dat we daar een hele kamer mee kunnen vullen), je bedenkt spelletjes… Hierbij kan je als je inspiratie nodig hebt, steeds terecht bij de hoofdleiding of bij je medevrijwilligers. Iedereen helpt iedereen en vele handen maken licht werk.

Na al dit zware werk is het natuurlijk tijd voor ontspanning. De hoofdleiding voorziet elke avond voor jullie ook een activiteit: dropping, quiz, spel in ‘casa de papel’ thema, spel in ‘de mol’ thema, moorddiner, actief stadsspel in het mooie Turnhout, levensechte levensweg, cluedo in het groot… Je kan het zo gek niet bedenken of we hebben het al eens gespeeld. Na deze, al dan niet actieve avondactiviteit, is het tijd om rustig uit te blazen in onze zeteltjes waar er gezellig kan gekeuveld worden over welke stoten je kinderen hebben uitgehaald, hoe je in een mierennest bent gaan schuilen tijdens het avondspel om toch maar niet gezien te worden, hoe leuk iemand verkleed was, hoe hard je gelachen hebt tijdens het toneeltje van de hoofdleiding… Dit tot de vroege of minder vroege uurtjes, want de volgende dag is weer een dag vol enthousiaste kinderen die veel energie van je vragen ;)

Kan je toch niet meer komen?

Als je je hebt ingeschreven voor een week, maar je kan om een of andere reden toch niet meer komen, vragen we toch om te bekijken of er niets geregeld kan worden opdat je wel nog kan komen. Indien blijkt dat je echt niet meer kan komen (wat we erg betreuren), kan je ons een mailtje sturen via vakantiewerkinglentekind@gmail.com. Doe dit echter enkel als het niet anders kan. Voor ons is het namelijk belangrijk om te weten op hoeveel vrijwilligers we kunnen rekenen op voorhand.

Algemene vragen en antwoorden voor vrijwilligers:

Contacteer de hoofdleiding als er vragen zijn.

Praktisch:

Wat moet ik meenemen naar Lentekind?

Om de kids te entertainen, is quasi alles ter plaatse. Er zijn wel een aantal dingen waar je zelf moet voor zorgen:

  • Slaapgerief: hoofdkussen, kussensloop, hoeslaken, slaapzak (of donsdeken en lakens)
  • Toiletgerief (een verzorgde persoonlijke hygiëne is een goede eigenschap waarvoor de kids, je mede-vrijwilligers en de hoofdleiding je dankbaar zijn)
  • Zwemgerief : op warme dagen gebeurt het al wel eens dat we gaan zwemmen
  • Kleding die tegen een stootje kan: naar Lentekind komen is niet hetzelfde als naar een mondeling examen gaan!
  • Identiteitskaart: die moet je nu eenmaal overal bij hebben
  • Een beetje zakgeld: voor als je 's avonds na het eten nog iets fris wil drinken
  • Een rugzak: voor de uitstap
  • Een brooddoos
  • En als je thuis knutselmateriaal hebt, of speelgoed hebt waar je niets meer mee doet, of verkleedkleren die al jarenlang op zolder liggen, breng het gerust mee naar Lentekind!
Ben ik verzekerd tegen ongevallen?

Iedereen die als vrijwilliger in Lentekind een handje komt toesteken, wordt door het CKG Lentekind verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en arbeidsongevallen.

Word ik betaald?

Je krijgt een financiële vergoeding van 15 euro als bijdrage in je verplaatsingsonkosten en je mag gratis blijven slapen en eten. Voor het geld moet je dus niet naar Lentekind komen, dan kan je beter een vakantiejob gaan doen aan de kassa van de Delhaize. Maar krijg je daar dezelfde sfeer die je tijdens een week Lentekind ervaart? Hell no!

Opleiding:

Moet ik een animatorcursus gevolgd hebben?

Neen, om op ons speelplein te staan moet je geen enkele ervaring als animator hebben. Bij ontvangst op lentekind zeggen we wat jullie moeten doen en proberen we jullie de kneepjes van het vak bij te brengen. Je zal als begeleider ook steeds in een speelgroep terechtkomen met 1 à 2 andere vrijwilligers. We proberen steeds om ervaren vrijwilligers samen te zetten met vrijwilligers die nog geen / minder ervaring hebben.

Ik heb een animatorcursus gevolgd en ik moet stage doen. Kan dit bij Lentekind?

Dat is geen enkel probleem. Laat het wel weten aan de hoofdleiding (bij je inschrijving). Je brengt dan gewoon je stageboekje mee naar Lentekind. Eén iemand van de hoofdleiding zal zich die week met jou bezighouden en elke avond persoonlijk de dag met je overlopen.

Uitzonderingen:

Is het mogelijk om later aan te komen of vroeger te vertrekken?

Wij vragen steeds om de volledige week op lentekind te blijven. Dit wil zeggen: zondag 17 uur tot zaterdag 14 uur. Dit omdat we elke week met nieuwe vrijwilligers zitten en we toch steeds proberen om een hechte band te creëren onderling. Dit lukt het best als iedereen de volledige week aanwezig is. Moet je toch vroeger weg of zal je later toekomen, laat dit dan zo snel mogelijk (voor de start van de week!) weten aan de hoofdleiding via vakantiewerkinglentekind@gmail.com

Mag ik bezoek ontvangen op Lentekind?

Neen. Het is niet de bedoeling dat je in je week Lentekind bezoek ontvangt van familie, vriendjes of vriendinnetjes. Met de vrijwilligersgroep verblijven we een hele week in het centrum, of we trekken er samen op uit. Dat komt de sfeer alleen maar ten goede.
Je ouders en vrienden mogen je wel komen brengen en halen en zijn steeds welkom om (kort) een kijkje te nemen in onze lokalen. Zo kunnen ook zij een blik opvangen van onze werking.
Kan je het thuisfront echt niet missen, dan kan je altijd vragen een kaartje te sturen (Hoogstraat 13, 2340 Vlimmeren)!

Ik heb me ingeschreven, maar ik kan toch niet komen.Wat moet ik doen?

Eerst en vooral: probeer situaties als deze te vermijden. Het is nooit fijn als er op de valreep ineens nog mensen afbellen. Maar er kunnen inderdaad onvoorziene omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat je op het laatste moment niet kan komen. Dan zal de hoofdleiding hier wel begrip voor opbrengen. Als je nog voor de zomer je inschrijving wil annuleren, volstaat een mailtje naar vakantiewerkinglentekind@gmail.com. Tijdens de zomer bel je best op de gsm van de vakantiewerking (0486/79.69.90) . Nemen we niet op? Spreek dan een boodschap in.

Als ik twee weken na elkaar wil doen, kan ik dan op Lentekind blijven om die dag te overbruggen?

Neen. Zaterdagmiddag gaan alle deuren van de vakantiewerking onherroepelijk dicht tot de dag erna. De hoofdleiding wisselt ook van week tot week en van zaterdagmiddag tot zondagmiddag is er niemand van de vakantiewerking aanwezig.

Als animator:

Moet ik iets voorbereiden voor ik naar Lentekind kom?

Je weet op voorhand niet bij welke speelgroep je zal belanden, dus je kan nog niets specifieks voorbereiden. Elke avond krijgen jullie tijd om de activiteiten van de volgende dag voor te bereiden. Wij hebben op Lentekind ook tal van boekjes en materiaal waar je inspiratie uit kan halen. Ook zal de hoofdleiding tijdens de voorbereiding geregeld rondkomen om op eventuele vragen te antwoorden.

Kan ik kiezen bij welke groep ik sta?

Aan het begin van de week is er een kennismaking, rondleiding en uitleg van de speelgroepen. Hierbij vragen we naar welke speelgroepen jouw voorkeur uitgaat. Vervolgens verdeelt de hoofdleiding de vrijwilligers over de speelgroepen en krijgen jullie tijd om de eerste dag voor te bereiden.

Moet ik tijdens het eten ook voor de kinderen zorgen?

Neen, 's middags nemen de kinderen van thuis boterhammen mee, en krijgen ze soep van Lentekind. Hier houden 2 hoofdleiders toezicht terwijl de vrijwilligers met de overige hoofdleiding een warm middagmaal verorberen. Tegen 17 uur gaan de kinderen naar huis, dus ook 's avonds kunnen we zelf op ons gemak eten.

's Avonds:

Om hoe laat moet ik gaan slapen?

Hier hebben we geen specifiek uur op geplakt, maar we zeggen altijd: zolang je de volgende dag fit op het plein staat en niemand er iets van merkt, mag je gaan slapen wanneer je wil.

Zijn de vrijwilligers s’avonds vrij?

Wanneer de kinderen naar huis gaan, maken wij ons klaar voor het ‘Grote Opruimmoment’. Iedere vrijwilliger krijgt een taak toebedeeld, zo verloopt het opruimen ontzettend vlot. Als alles terug netjes op orde ligt, is het tijd om te eten. Hierna houden we elke dag een korte 'vergadering'. Samen met alle vrijwilligers en hoofdleiding overlopen we de voorbije dag. Dit is het ideale moment om een grappige anekdote in de groep te gooien, maar ook om eventuele problemen te signaleren.
Na de vergadering (meestal rond 19u30) bereid je samen met je medevrijwilligers de volgende dag voor (spel bedenken, materiaal klaarzetten, dingen knutselen ...). Elke dag mogen er ook 2 vrijwilligers naar de leefgroepen gaan om daar de opvoeders te helpen door even op de kinderen te letten, terwijl de opvoeders zelf de kleinsten in hun bed leggen. Wanneer alles klaar is voor je activiteit van de volgende dag, ben je vrij. Meestal wordt er nog met de hele groep een avondspel georganiseerd. In principe ben je niet verplicht om aan deze avondactiviteiten deel te nemen, maar meestal zijn dit net de fijnste momenten en leer je zo de andere vrijwilligers beter kennen. Hierna is er nog tijd om in de zeteltjes te chillen.

Mag ik alcohol drinken op Lentekind?

Nadat alle voorbereidingen van de volgende dag zijn afgelopen, kan er in de zeteltjes iets gedronken worden. Wij bieden drinken aan voor 50 cent per consumptie, waaronder bier of kriek. Ook hier geldt dezelfde regel zoals hierboven: zolang dit geen invloed heeft op hoe je de volgende dag op het plein verschijnt.

Slapen jongens en meisjes in aparte slaapkamers? Mijn ouders willen dit graag weten.

Er is een slaapzaal voor de jongens en een voor de meisjes. Zeg tegen je ouders dat ze zich absoluut geen zorgen hoeven te maken.

Nog andere vragen?

Bel ons, schrijf ons, laat ons vlug iets weten!
E-mail: vakantiewerkinglentekind@gmail.com
Adres: Hoogstraat 13, 2340 Vlimmeren
Tel: 0486 79 69 90 (enkel van juni tot en met augustus)
CKG lentekind: 033 09 23 40

Overtuigd van onze vakantiewerking?