Wat is Lentekind Vakantiewerking?

Lentekind Vakantiewerking is een speelpleinwerking in Vlimmeren voor kinderen van 2 tot 12 jaar. We werken als Vakantiewerking nauw samen met het CKG (Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning) Lentekind. Oorspronkelijk was de Vakantiewerking enkel bedoeld voor de kinderen die in het CKG Lentekind verbleven. Ondertussen is Lentekind Vakantiewerking een breder speelplein geworden dat zich richt op gezinnen die moeilijker hun weg vinden naar het gewone speelpleinaanbod.

Niet zomaar een speelplein

CKG's zijn centra waar ouders terecht kunnen wanneer ze, om diverse redenen, tijdelijk hun kind niet kunnen opvangen. Het CKG Lentekind huisvest gemiddeld een dertigtal kinderen van 0 tot 12 jaar die in twee leefgroepen verblijven. Naast de leefgroepenwerking heeft het CKG Lentekind ook nog een baby- en peuterwerking (Okido). Jonge ouders kunnen hier overdag terecht voor opvoedingstips.
De kinderen die in Lentekind verblijven, gaan er tijdens het schooljaar ook naar school. Tijdens de zomermaanden worden deze kinderen eveneens op Lentekind opgevangen. Om hen binnen het centrum een aangename (speel-)vakantie te bieden, is er ongeveer dertig jaar geleden een vakantiewerking opgericht.

De vakantiewerking is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een uitgebreide organisatie die volledig steunt op vrijwilligers. Aangezien er in de loop der jaren steeds minder kinderen in het centrum worden opgevangen, is de vakantiewerking sinds enkele jaren ook toegankelijk voor kansarme gezinnen uit de buurt. Ongeveer de helft van de kinderen op het speelplein zijn dan ook ‘extern’. Zij kunnen tegen een zeer voordelig tarief naar Lentekind Vakantiewerking komen.

Concreet

fotoWat doen we nu concreet?

Er is een vaste groep hoofdleiding die instaat voor de hele organisatie van de vakantiewerking. Zij bereiden tijdens het schooljaar de vakantie voor.

De vakantie zelf wordt ingedeeld in zeven à acht weken. Elke week schrijven zich ongeveer vijftien vrijwilligers in die onder begeleiding van vier hoofdleiders de kinderen een fijne vakantieweek trachten te bezorgen.

Naast creatieve activiteiten in Lentekind zelf (knutselen, pleinspelen, heemspelen, avontuurlijke spelen, enz.) proberen we ook elke week een toffe uitstap buiten Lentekind te organiseren (openlucht zwemmen, dierentuin, kinderboerderij, pretpark, speeltuin, enz.). Op deze manier hopen we de kinderen van Lentekind alle kansen te bieden een spetterende vakantie te beleven.

Een weekje Lentekind start al op zondagavond en loopt tot zaterdagmiddag. Je verblijft dus een hele week op Lentekind. Een week Lentekind is dus eigenlijk een combinatie van speelpleinmonitor zijn en zelf op kamp zijn. ’s Avonds, wanneer de kinderen naar huis of in de leefgroep zijn, worden er immers nog activiteiten georganiseerd voor de vrijwilligers.

Login:
Paswoord:
Mij onthouden
- Registreer


Lentekind vakantiewerking
Hoogstraat 13
2340 Vlimmeren


info@lentekindvakantiewerking.be gsm (jun-aug): 0486/79.69.90
rek.nr: BE46 9731 2151 2136