Frequently Asked Questions

The answers

Ik heb absoluut geen ervaring met kinderen. Is dat een probleem?

Dat is geen enkel probleem. Bij het verdelen van de groepen zorgt de hoofdleiding er dan wel voor dat ze je bij iemand zetten die wel al wat meer ervaring heeft in zo'n dingen. Ook als je 's avonds de volgende dag aan het voorbereiden bent en je hebt niet zo heel veel inspiratie, staat er altijd wel iemand van de hoofdleiding of van je mede-vrijwilligers klaar om je een handje te helpen.

[top]


Hoe kan ik Lentekind bereiken?

De mensen van de vakantiewerking zijn alleen tijdens de zomermaanden in Lentekind te vinden. Daar kan je hen bereiken op het rechtstreekse nummer 03/312.88.09 of het gsm-nummer 0486/79.69.90 . Als je contact wil opnemen met het CKG zelf, draai dan 03/309.23.40. De exacte ligging van Lentekind vind je hier.
De vakantiewerking is wel het hele jaar door bereikbaar via e-mail, en wel op dit adres: info@lentekindvakantiewerking.be .

[top]


Moet ik thuis dingen voorbereiden om met de kinderen te doen?

Neen. Je mag er natuurlijk al wel over nadenken en een knutselboek ter hand nemen, maar in principe gebeurt de voorbereiding altijd de dag ervoor. Op Lentekind zijn trouwens een aantal spelmappen die vol spelletjes staan, geschikt voor alle verschillende moeilijkheidsgraden en weersomstandigheden.

[top]


Wat moet ik allemaal meebrengen?

Om de kids te entertainen, is quasi alles ter plaatse. Er zijn wel een aantal dingen waar je zelf moet voor zorgen:

  • slaapgerief: hoofdkussen, kussensloop, hoeslaken, slaapzak> (of donsdeken of lakens)
  • toiletgerief (een verzorgde persoonlijke hygiëne is een goede eigenschap waarvoor de kids, je mede-VWs en de hoofdleiding je dankbaar zijn)
  • zwemgerief (op warme dagen gebeurt het al wel eens dat we gaan zwemmen)
  • kleding die tegen een stootje kan (naar Lentekind komen is niet hetzelfde als naar een mondeling examen gaan!)
  • identiteits- en SISkaart (die moet je nu eenmaal overal bijhebben)
  • een beetje zakgeld (voor als je 's avonds na het eten nog iets fris wil drinken).
  • een rugzak (voor de uitstap).

En als je thuis knutselmateriaal hebt, of speelgoed hebt waar je niets meer mee doet, of verkleedkleren die al jarenlang op zolder liggen, breng het gerust mee naar Lentekind! De kids zullen u dankbaar zijn!

[top]


Wat zijn de precieze begin- en einduren van een week Lentekind?

Een Lentekindweek start telkens op zondag om 17u en eindigt op zaterdagmiddag rond 14u .

Om de week op een goede manier te kunnen starten en om in schoonheid te kunnen eindigen, verwachten we van elke vrijwilliger dat hij/zij van begin tot einde aanwezig is. Moet je toch vroeger weg of zal je later toekomen, laat dit dan zo snel mogelijk (voor de start van de week!) weten aan de hoofdleiding (info@lentekindvakantiewerking.be). Wanneer je een dag later toekomt of vroeger vertrekt, is het mogelijk dat we voorrang geven aan een vrijwilliger van op de wachtlijst. Probeer dus een volle week aanwezig te zijn.

[top]


Mag ik bezoek ontvangen op Lentekind?

Neen. Het is niet de bedoeling dat je in je week Lentekind bezoek ontvangt van familie, vriendjes of vriendinnetjes. Met de vrijwilligersgroep verblijven we een hele week in het centrum, of we trekken er samen op uit. Dat komt de sfeer alleen maar ten goede.
Je ouders en vrienden zijn kunnen je wel komen brengen en zijn steeds welkom om (kort) een kijkje te nemen in onze lokalen. Zo kunnen ook zij een blik opvangen van onze werking.
Kan je het thuisfront echt niet missen, dan kan je altijd vragen een kaartje te sturen (Hoogstraat 13, 2340 Vlimmeren)!

[top]


Ik heb me ingeschreven, maar ik kan toch niet komen. Wat moet ik doen?

Eerst en vooral: probeer situaties als deze te vermijden. Het is nooit fijn als er op de valreep ineens nog mensen afbellen. Maar er kunnen inderdaad onvoorziene omstandigheden zijn die er voor zorgen dat je op het laatste moment niet kan komen, en dan zal de hoofdleiding hiervoor wel begrip opbrengen. Als je nog vóór de zomer je inschrijving wil annuleren, volstaat een mailtje naar info@lentekindvakantiewerking.be . Tijdens de zomer bel je best op de gsm van de vakantiewerking (0486/79.69.90) . Nemen we niet op? Spreek dan een boodschap in of bel naar het CKG (03/309.23.40).

[top]


Ben ik verzekerd tegen ongevallen?

Iedereen die als vrijwilliger in Lentekind een handje komt toesteken, wordt door het CKG Lentekind verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en arbeidsongevallen.

[top]


Word ik betaald?

Je krijgt een financiële vergoeding van 15 euro als bijdrage in je verplaatsingsonkosten en je mag gratis blijven slapen en eten. Voor het geld moet je dus niet naar Lentekind komen, dan kan je beter een vakantiejob gaan doen aan de kassa van de Delhaize. Maar krijg je daar dezelfde sfeer die je tijdens een week Lentekind ervaart? Hell no!

[top]


Hoe gaat de verdeling van de vrijwilligers in zijn werk?

Op zondagavond is eerst een kennismakingsactiviteit en krijgen de nieuwe vrijwilligers een rondleiding in Lentekind. Daarna gaat iedereen bij elkaar zitten en worden de groepen verdeeld. De hoofdleiding overloopt één voor één de speelgroepen en als je je geroepen voelt steek je je hand op. Je mag je hand opsteken bij meer dan een groep kinderen. Als alle groepen aan de beurt geweest zijn, trekt de hoofdleiding zich terug en uiteindelijk hakken zij de knoop door.

[top]


Moet ik om een bepaald uur gaan slapen?

Neen, maar de laatste doet het licht uit! Zorg er wel voor dat je 's morgens niet te uitgeput bent om voor de kinderen te verschijnen... Het is de bedoeling dat je zelf een fantastische week hebt, maar in de eerste plaats doen we het voor de kids...

[top]


Slapen jongens en meisjes in aparte slaapkamers? Mijn ouders willen dit graag weten.

Er is een slaapzaal voor de jongens, en een voor de meisjes. Zeg tegen je ouders dat ze zich absoluut geen zorgen hoeven te maken.

[top]


Als ik twee weken na elkaar wil doen, kan ik dan op Lentekind blijven om die dag te overbruggen?

Neen. Zaterdagmiddag gaan alle deuren van de vakantiewerking onherroepelijk dicht tot de dag erna. De hoofdleiding wisselt ook van week tot week en van zaterdagmiddag tot zondagmiddag is er niemand van de vakantiewerking aanwezig.

[top]


Ik heb een animatorencursus gevolgd en ik moet stage doen. Kan dit bij Lentekind?

Dat is geen enkel probleem. Laat het wel weten aan de hoofdleiding (bij je inschrijving). Je brengt dan gewoon je stageboekje mee naar Lentekind. Eén iemand van de hoofdleiding zal zich die week met je bezighouden en elke avond persoonlijk de dag met je overlopen.

[top]


Hoe word ik hoofdleiding?

Elk jaar na het einde van de zomer houdt de hoofdleiding een marathonvergadering. Op deze vergadering bespreken ze de hele zomer en wordt er ook bekendgemaakt wie van de hoofdleiding er een punt achter zet. Dan wordt er een 'shortlist' opgesteld. Dit is een lijstje met mensen die in aanmerking komen om de lege hoofdleidingsposities op te vullen. Die namen staan in een bepaalde volgorde en dan beginnen ze die mensen te bellen. Niet iedereen die op het lijstje staat wil hoofdleiding worden (geen tijd, geen zin om niet meer bij de kids op het plein te staan, ...) en ze blijven mensen bellen tot alle plaatsen opgevuld zijn.
Hoe kom je nu op die 'shortlist' terecht? De meeste mensen die gevraagd worden om bij de hoofdleiding te komen, hebben al enkele jaartjes ervaring als vrijwilliger achter de rug. Ze mogen niet te jong zijn, maar ook niet te oud en moeten beschikken over 'hoofdleidingscapaciteiten'. Wat dat precies inhoudt, hangt af van het type mens waar ze op dat moment naar op zoek zijn. Sommige mensen worden gevraagd omdat ze op logistiek vlak waanzinnig goed zijn, anderen zijn dan weer heel creatief, sommigen zijn gewoon compleet geschift. Maar opgepast: laat 'toetreden tot de hoofdleiding' geen doel worden. Met de kids op het plein spelen en hen een fantastische zomer bezorgen, dat is waar we het allemaal voor doen. En als de kaarten gunstig geschud worden, duikt jouw naam misschien ooit wel eens op tijdens een marathonvergadering, maar pin je daar niet op vast!

[top]


Ik zou graag samen met een vriendin een groep kids begeleiden. Houdt de hoofdleiding hier rekening mee?

Ja, in de mate van het mogelijke. Als zowel jij als je vriendin nog onzeker bent en absoluut geen ervaring hebt met speelpleinwerking, dan is de kans groot dat je met een 'ancien' in de groep gezet wordt. Afhankelijk van de grootte van de groep kinderen, zijn er 2 of 3 vrijwilligers per groep.

[top]


Zijn de vrijwilligers s avonds vrij?

Na het avondeten is er nog een uurtje vrij spel met alle kids. Zo krijgen de vrijwilligers die bij de kleuters staan ook eens de kans om met de groten te voetballen of andersom. Daarna kan je je nog eventjes ontspannen/opfrissen/... en klaarmaken voor het Grote Opruimmoment. Iedere vrijwilliger krijgt een taak toebedeeld, en zo verloopt het opruimen ontzettend vlot. Als alles terug netjes op orde ligt, is het tijd om te vergaderen: samen met alle vrijwilligers en hoofdleiding overlopen we de voorbije dag. Dit is het ideale moment om een grappige anecdote in de groep te gooien, maar ook om eventuele problemen te signaleren.
Na de vergadering (meestal rond 20u30) bereid je samen met je mede-vrijwilliger(s) de volgende dag voor (spel bedenken, materiaal klaarzetten, dingen knutselen, ...). Wanneer alles klaar is voor je activiteit van de volgende dag, ben je vrij. Soms wordt er nog een avondspel georganiseerd. In principe ben je niet verplicht om aan deze avondactiviteiten deel te nemen, maar meestal zijn dit net de fijnste momenten en leer je zo de andere vrijwilligers beter kennen.

[top]


Mag ik Lentekind verlaten tijdens de week?

In principe is het de bedoeling dat je heel de week in het centrum blijft. Soms gaan we met de hele groep buiten Lentekind, zoals wanneer we op uitstap gaan met de kids, wanneer er een avondactiviteit gepland is, of wanneer we er op vrijdagavond met de vrijwilligersgroep op uit trekken. Het is niet de bedoeling dat je op je eentje ergens naartoe trekt. (Niemand zal je echter verbieden om op een vrij moment in de vlakbijgelegen Spar bijvoorbeeld een tandenborstel te gaan kopen, moest je die vergeten zijn.)
Moest je om een of andere reden toch dringend ergens buiten Lentekind moeten zijn, laat dit dan weten aan de hoofdleiding van je week. Zij zullen dan samen met jou voor een oplossing zorgen.

[top]


Wat is een doop?

Wie al eens een weekje Lentekind heeft gedaan, heeft er misschien wel al eens van gehoord of het zelf meegemaakt... Wanneer iemand van de hoofdleiding voor het eerst een week begeleidt in de zomer, moet deze ‘een doop doen’. In tegenstelling tot scouts- of studententoestanden is dit op Lentekind geen vieze of lichtjes vernederende activiteit. Aan het begin van de week krijgt de hoofdleider zijn/haar opdracht. Deze opdracht draait meestal rond een (ruim interpreteerbaar) thema en bestaat uit verschillende deelopdrachtjes. De nieuwe hoofdleider moet tegen een bepaalde dag een activiteit met de kinderen en een activiteit voor de VW’s in elkaar steken. De bedoeling is dat hij/zij het denkwerk doet, en dat de vrijwilligers hem/haar een beetje helpen bij de praktische uitvoering. Op deze manier zijn er al enkele heel fijne, originele, ludieke, zotte doopthema’s en doopactiviteiten georganiseerd. "Komt dat zien!", zouden we zeggen.

[top]


Ik heb nog oud speelgoed en kledij, kan Lentekind dit gebruiken?

Lentekind Vakantiewerking heeft al veel speelgoed, maar kan nog meer speelgoed gebruiken. Kinderkledij en ondergoed is iets waar we zelfs heel blij met zijn!
Alles kunnen we niet aannemen, zo nemen we geen knuffels aan. Om te checken of we het oude speelgoed en de kledij kunnen gebruiken, mail naar info@lentekindvakantiewerking.be! Zo sleur je zeker niet onnodig leuke spulletjes mee!

[top]


Login:
Paswoord:
Mij onthouden
- Registreer


Lentekind vakantiewerking
Hoogstraat 13
2340 Vlimmeren


info@lentekindvakantiewerking.be gsm (jun-aug): 0486/79.69.90
rek.nr: BE46 9731 2151 2136